Pad Workout

Pad work out

De zaal is gevuld met mensen die allemaal kussens aan de armen dragen. Snelle trappen knallen op de kussens direct gevolgd door een serie flitsende stoten. Lekker harde muziek schalt door de zaal en je ziet het plezier er af stralen.

Boksen + is geen gevechtssport maar een echte Fusion vorm van traditionele Thaise trainings methoden, lekkere muziek, goede didactische opbouw en cardio training. De lessen zijn geheel volgens de tijdsgeest ingericht. Een korte warming up direct gevolgd door de werkelijke work out. Geen urenlange techniek trainingen, duidelijke korte instructies en een enthousiaste leraar die rondloopt en soms mee doet.

Boksen + is het geesteskind van Arnaud van der Veere en heeft dit uitgewerkt met Chris.van Veen, Jerel Wolfjager en Sportschool Houwaart in Den Haag.

Wat is Boksen + precies ?
Er word getraind in paren. Beide personen dragen de speciaal daarvoor ontwikkelde lichte “paws” ofwel trapkussens. Met deze kussens word zowel “gevangen” als “gestoten”. De lessen zijn heel dynamisch. Een les verloopt volgens een didactisch model waarbij de perfecte uitvoering van een techniek langzaam word aangeleerd. De focus van een les ligt op de actieve deelname. Door de deelnemer direct te laten schoppen, stoten en knieën krijgt deze een praktisch inzicht in de uitvoering van de techniek. Corrigeren door de docent geschied tijdens de les.

Boksen+ heeft een zelfde opbouw als een goede aerobic georiënteerde training. De verschillen liggen vooral in de kracht en interval momenten. Het trappen en stoten gebeurt, al naar gelang de instructies van de trainer, in een variërende snelheid en kracht. Tijdens de Boksen+ lessen word niet gespard of aan een andere vorm van direct lichaams contact gedaan.

Wat maakt het Boksen+ aantrekkelijk voor deelname ?
De aantrekkingskracht is er op mensen die “klaar zijn” met de bokszaktrainingen en weer een nieuwe uitdaging zoeken maar geen direct lichamelijk contact wensen. De Kick / Thai boxing training is een brug te ver. Voor deze groep is het trappen op een kussen de veilige oplossing. Een andere groep zijn de gevechtssporters die de conditie willen verbeteren. Op veel van mijn lessen komen gevechtssporters meedoen die op de eigen sportschool niet of nauwelijks de “pad training” krijgen. Dit is een sterk groeiende groep.

Een andere belangrijke doelgroep zijn de zogenaamde “probleem jongeren”. Voor deze groep is direct fysiek contact uit den boze. Sporten als Kick / Thai Boxing kan tot problemen leiden. Het directe fysieke contact is voor veel mensen te confronterend. Met Boksen+ word een tussenstap toegevoegd. Dank zij het niet directe confronterende fysieke contact kan er heel hard getraind worden zonder blessures en gevaar voor escalaties.

Boksen+ is gebaseerd op een sterk didactisch skelet. Voor de trainer zijn er per les duidelijke realiseerbare doelen te stellen en met eindcontroles. Het valt mij op dat veel fitnesslessen zonder dit skelet plaatsvinden. Feitelijk zijn de meeste lessen doelloos entertainment. Er is geen duidelijk doel aan het begin van een les. Controle op behaald resultaat is er niet, dus progressie meting van deelnemers onmogelijk.

Conclusie ; Boksen+ is een sterk programma voor sportscholen waar de Les Mills, Kick Fun/Fit etc. en Tae Bo lessen gegeven worden. De toegevoegde waarde en vervolg mogelijkheden levert ledenbehoud en het aantrekken van nieuwe doelgroepen. “Boksen+ is cool”

Wordt vervolgd
(zie voor beeldmateriaal http://www.forceone.nl)
Arnaud van der Veere