VROUWEN EN TRAINING DEEL 11

Uit deze test komt onmiddellijk het krachtsniveau, de stabiliteit van bekken, schouders en rug, de mate van balans en concentratie. Deze factoren zijn nodig om een schema neer te zetten waarbij het doel is om de prestaties te optimaliseren.

Voor een vrouw moet er binnen het schema met e volgende spiergroepen en factoren rekening gehouden anders ontstaan er problemen. Deze problemen zullen niet direct zichtbaar worden maar pas na enige tijd. Voorkomen is beter dan genezen.

Belangrijke aandachtspunten zijn ; de borstspieren, bil en heup, schouder en bovenarmen. Wanneer uit de test ook een hyper flexibiliteit naar voren komt moet er binnen het schema speciale anti-flex oefeningen komen. In de gevechtssport is overstrekking een hoofdoorzaak van knie en elleboog problemen.

Om dit soort blessures te voorkomen moeten vooral de buigers sterker getraind worden dan de strekkers.

Het trainen van de borstspieren bij de vrouw onder weerstand moet gebeuren met variabele weerstand (zoals elastiek) om zware top belasting te voorkomen. Bij de vrouw moet worden uitgekeken dat er geen sprake is van teveel vetverlies. Vetverlies uit de borst is ongezond en kan bij zwangerschap soms vervelende gevolgen hebben.

Op specifieke vrouwen blessures kom ik later terug.

Maximale kracht voor een v rouw is een gegeven dat sterker dan bij een man gerelateerd is aan het lichaams gewicht. De spiermassa van de vrouw is beter en sterker ontwikkeld bij grotere en zwaardere vrouwen. Kleine lichte vrouwen kunnen een daarom een lagere maximale kracht hebben.

Hoe bepaal je de Max Kracht van een vrouw ?

Anders dan bij mannen moet er een keuze worden gemaakt uit wat de doelstelling van de meting is. Voor mannen is er een bepaald aantal standaard oefeningen waarbij de Max kracht bepaald is. Bij vrouwen is dit helaas niet mogelijk. Dit komt doordat het morfe type (ecocomorf, endomorf of mesomorf) voor de vrouw aan veel grotere tegenstellingen bloot ligt .