VROUWEN EN TRAINING DEEL 4

Een vrouw ontwijkt stoten anders dan de man. Hierbij moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen ontwijken, weren en blokkeren. Onder ontwijken verstaan we opzij bewegen, het zogenaamde “bobbing and weaving” en slippen. Het is uit voorgaande artikelen duidelijk geworden dat door de top zwaarte bij de vrouw de basis positie al anders is. Door het “zo maar” opzij veren wordt er in de basis positie een grote verstoring gebracht die om het boksen te continueren direct weer gecorrigeerd moet worden.

 

Het corrigeren doe je met de buikspieren en rug. Bij het trainen moet eraan gewend worden dat de mate waarin je opzij moet gaan anders is dan bij de man. Een man kan gewoon echt opzij bewegen. Een vrouw moet of iets schuin naar achter of schuin naar voren bewegen.

 

Het duiken onder stoten door (“bobbing and weaving”) is voor een vrouw moeilijk. Alweer door de borstpartij wordt het bovenlichaam naar voren getrokken. De beste manier voor een vrouw om het toch te beoefenen is de concentratie iets meer in de benen te leggen. Het doorzakken en opkomen moet uit verschillende hoeken geoefend worden om een zo flexibel mogelijke reactie te krijgen.

 

Voorgaande oefeningen uit het boksen zijn voor alle gevechtssporten aan te bevelen. De bokssport als basis voor balans, reactie en positie training is voor een vrouw heel goed. Bij een bokstraining leert de vrouw niet alleen maar om met het lichaam om te gaan. Er speelt veel meer ; er wordt geleerd onderscheidt te maken tussen links en rechts, de mentaliteit van doorzetten en “incasseren” wordt getraind, het lichaam moet in al zijn facetten worden bestudeerd en bovenal het is karakter vormen zoals alle gevechtssporten in het algemeen zijn.

 

In voorgaande ben ik hoofdzakelijk ingegaan op de boksachtergronden. Maar vrouwen in het Kick en Thai Boxing hebben ook hun specifieke problemen. Een ervan is het clinchen. Bij mannen is clinchen heel gewoon. De lichamen wrijven hierbij gevoelloos tegen elkaar aan. Er wordt getracht geen afstand te laten ontstaan want bij het minst geringste gaatje knallen de kniestoten naar voren. In het clinch is minimale tussen ruimte de beste verdediging.

 

Maar bij vrouwen is die keus er niet. De borstpartij bepaald de open ruimte. Afhankelijk van de cupmaat is er een gat in de verdediging. Hoe groter de maat hoe groter de tussen ruimte. Clinchen is daarom voor vrouwen niet leuk. Alle bewegingen worden beperkt doordat de borsten tegen elkaar aanwrijven, dit is geen prettig gevoel, zeker niet wanneer er beschermende cups worden gedragen. Er ontstaat een in elkaar haken van de beschermende cups die dan weer van hun plaats af gaan, dit irriteert en verstoort de concentratie.

 

Vrouwen kunnen perfect leren clinchen op afstand. Door hun voordelige heuppositie zijn er hoeken mogelijk waarvan een man alleen maar kan dromen. Maar een vrouw moet proberen de “platte” clinch situatie van de man te vermijden. Training van knie technieken in een clinch situatie is het beste op een pad die tussen trainer en vrouw wordt ingehouden (klem). Dit benaderd het meest de werkelijke wedstrijd situatie en verminderd ook een direct contact (zie culturele aspecten).

Arnaud van der Veere