DIKKE THAI

DIKKE THAI

Bij de aanhef zal voor menigeen het optrekken van de wenkbrauwen een onbewuste maar zekere reactie zijn. Dikke Thai, dat kan toch niet ? De indruk die wij van de Thai hebben is die van schoonheid gracieus slank en verleidelijk van top tot teen.

Maar ook de Thai is het slachtoffer geworden van de “fast food” industrie.  Veel Thai, vooral de vrouwen, eten hoofdzakelijk nog buitenshuis. Het etenspatroon wijkt sterk af van het traditionele gebalanceerde dieet waarbij er sterk gelet werd op de juiste verhoudingen van vetten en eiwitten. De kruiden zijn vervangen door smaakversterkers en de morgen maaltijd door “cerials”.

Voeding en beweging zijn zaken die een direct verband met elkaar hebben. De welvaart van weleer * heeft de Thai geleerd zich te vervoeren met een minimale inspanning. Waar fietsen en lopen normaal waren rijden nu de scooters, motoren en auto’s rond. De Thai word liever gezien in een duur vervoermiddel dan te voet. Status en luiheid gaan hierbij hand in hand.

Verkeerde voeding en veel te weinig beweging hebben tot gevolg dat het vetpercentage van de Thai dramatisch is gestegen. Omdat de Aziaat al een relatief hoog vetpercentage heeft ten opzichte van andere rassen is een kleine stijging al snel behaald. Maar wat zijn nu de directe gevolgen voor de samenleving ?

Het tropische klimaat vereist op de werkplaats een goede temperatuur die behaald word door de hard werkende airconditioning installaties. Dikke mensen produceren meet warmte, bij een stijgende temperatuur moeten de airco’s harder werken. Dit is een aanzienlijke economische kosten post voor de bedrijven.

De dikke Thai hebben grotere kleding nodig. Maar het voormalig textiel paradijs heeft nooit echt grote maten geproduceerd en zeker niet voor de thuismarkt. De grote maat kleding word nu veelal geïmporteerd !  Ook dit zet een segment van de economie onder druk.

Thai dreigen steeds verder van hun roots af te gaan waardoor er duidelijke gezondheids problemen komen. Welvaarts ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, maag- en darm aandoeningen beginnen gewoongoed te worden.  Voor de Thai is dit een veel grotere bedreiging dan voor de Nederlanders. Over het algemeen is de Thai niet verzekerd en moet de hele familie mee betalen aan een operatie. Maar geld kan maar een keer worden uitgegeven dus wanneer er meer mensen in een gezin ziek worden moeten er keuzes gemaakt worden. Dit geeft grote interne problemen.

Helaas zijn wij in Nederland al door deze fases heen gegaan en is er veel gelijke ellende zoals we nu in Thailand zien. Gelukkig hebben wij de verzekeringen nog die de financiële ellende verzachten. Maar daar is dan ook alles mee gezegd !

Conclusie ; Thailand is toegetreden tot de ontwikkelde landen, maar of ze daar nu zo trots op moeten zijn is voor mij toch de vraag !

Drs. Arnaud van der Veere