Dynamic Weight Control

Dynamic Weight Control

Dynamic Weight Control – afgekort tot DWC – is dynamische gereguleerde krachttraining met een constante weerstands. Alle oefeningen zijn gedistilleerd uit dagelijkse bewegingen. Deze patronen variëren van het oppakken van een doos tot het dragen van zandzakken. Het voordeel van deze manier van werken is dat de trainer een schier oneindige bron van bewegingen / patronen tot zijn / haar beschikking heeft.

Bij deze training worden vaste halterschijven variërend van 5 tot 15 kg gebruikt. De schijven hebben minimaal twee handvaten. Bij de keuze van de schijven is de doelgroep van belang. Bij doelgroep vrouwen en kinderen moet de gripdikte niet meer dan 25 – 30 mm zijn. Voor volwassenen is 30 – 35 mm acceptabel. Tijdens de training word wel muziek gedraaid maar is ritmische opvolging niet altijd gewenst. Zorg er wel voor dat muziek en bewegingen niet conflicteren.

Een DWC training is opgebouwd vanuit warming up tot cooling down zonder dat het gewicht de grond raakt. Met “de grond raken” bedoel ik het volledig neerleggen van de schijf. Een training duurt maar 30 minuten waarbij de beleving zo intensief mogelijk is. Het neerleggen van de schijf verbreekt de concentratie en kan er aandachts verlies optreden.

Verplicht elke beginner met maximaal 5 kilogram te werken. In het begin is niet de maximale weerstand van belang maar de optimale uitvoering van het bewegings patroon. Wanneer het te verplaatsen gewicht te hoog is verminderd snel de kwaliteit van de uitvoering.

Elke beweging is afgeleid van een dagelijks patroon. Een der meest voorkomende bewegingen is het van de grond oppakken van een object en deze plaatsen op een plaats boven het hoofd (of anders om). Voor vele mensen is dit een basis patroon waarbij veel fout gaat. Gebrek aan concentratie en vermoeidheid zijn de oorzaak van veel blessure leed. Door de beweging bewust en met variabele snelheden te maken worden veel blessures voorkomen en is deze vorm van revalideren sterk aan te bevelen.

Hierbij geef ik een aantal bewegingen die bij elke DWC sessie terug komen ;
– Tillen van een staties object in veel variaties, uit stand , met stap, met draaiing, met gooien, met vallen etc.
– Oppakken van een object in een dynamische beweging. Bijvoorbeeld een baal rijst over je schouder gooien, een zware tas oppakken, een kast verschuiven etc.
– Weg stoten. Een goed voorbeeld is het weggooien van een object, iets om- of weg duwen, iets tegen de muur aandrukken etc.
– Trekken. Het naar je toe trekken van objecten, een goed voorbeeld is judo of worstelen, maar ook de omgang met kleine kinderen, touwtrekken etc.
– Vallen. In Fitness word zelden getraind met een vallend object maar in het dagelijks leven grijpt met regelmatig naar iets dat valt en dat gebeurt meestal onverwacht.

DWC en revalideren. Er is een toenemend aantal fysiotherapeuten die de praktijk gerichte bewegingen inzet voor optimale revalidatie. Van belang is dat dit wel onder deskundige leiding gebeurt. Voor DWC is een professionele opleiding met examen en certificering. Een erkend therapeut is te herkennen aan het officiële DWC certificaat.

DWC heeft een compleet assortiment aan multi functionele bewegings patronen die naast de expliciete toepassings mogelijkheden ook heel leuk zijn om te doen. Een goede instructeur zorgt voor korte plezierige lessen waar het resultaat en plezier hand in hand gaan.

Wordt vervolgd ; Arnaud van der Veere