Energie dranken

Energie dranken

Een nieuw inzicht in het gebruik van de energie drank kan wel eens het einde betekenen van deze suikerbom. Het blijkt dart deze energie vreter helemaal geen energie levert maar dat het juist een tegenovergestelde werking heeft. Het tast je auto immuun systeem aan.

Dit is wel een hele bolte uitspraak die bij een multi miljoenen industrie niet met liefde ontvangen wordt. Is de uitspraak al bewezen ? Nee, en het zal er hoogst waarschijnlijk ook nooit van komen. De belangen van de voedings industrie zijn te groot om een subsidie los te maken de geponeerde stelling te onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek.

Toch zien artsen en onderzoekers een groeiend probleem bij vooral de 20 tot 25 jarigen. In deze groep is het gebruik van energie dranken verre weg het grootst. Voor vele gebruikers is het onduidelijk wat de ingredienten van de drank in het lichaam doen, het enige dat telt is dat zij denken er meer energie van te krijgen.

Mijn eersrte kennismaking met energie dranken was in de jaren 70 toen ik in Thailand trainde. Veel mensen, vooral vrachtwagen chaffeurs, dronken met eneige regelmaat dranken als Kratingdaeng (nu bekend als Red Bull) Lipovitan D, M-150 en zo kwamen er steeds meer op de markt. Al deze dranken bevatten een minimale hoeveelheid amfetaminen, een grote hoeveelheid primaire suikers (dextrose), taurine en nog enkele vitamine B. De combinatie tussen de taurine en amfitamine maakte dat het drankje een stevige uitwerking op het lichaam had.

Nu lopen er in Thailand al jaren mensen rond die de energie dranken met enige hoeveelheden drinken zonder daar veel last van te ondervinden. Dat is wel anders geweest. Toen de amfetaminen in de energiedranken zaten kwamen zeer ernstige auto ongelukken vaken voor dan op dit moment. Chauffeurs vertrouwden teveel op de dranken en namen ongehoorde risico’s vaak met ernstige gevolgen. De regering nam toen het besluit om amfetamine te verbieden en het laten vervangen door cafeine. Op slag werden de dranken minder populair omdat het effect veel minder was geworden.

Red Bull besloot de energie formule te gaan exporteren. Dit is erg succesvol geweest en in bijna de gehele wereld worden energie dranken verkocht van allerlei merken. In de meeste samenstellingen zit zoveel suiker dat de drinker een energie hoeveelheid naar binnen krijgt die gelijk staat aan een forse maaltijd. Door de teovoeging van cafeine en taurine ontstaat er een korte energie boost en voelt de drinker zich heel kort veel energieker. Het is bijna gelijk te stellen met de cola drinkers, zij krijgen de zelfde korte energie stoot.

Maar na een energie piek komt een dal want de insuline die het lichaam bij elk drankje moet vrijmaken doet overwerk. Het insuline niveau bij de gemiddelde cola en energie drank drinker is hoog te noemen. Zoals we allemaal weten is een continue fluctuerend insuline niveau een gevaar voor het eigen lichaam. Bij veel mensen tast het op de een of andere manier het auto immuun systeem aan waardoor de persoon vatbaarder word voor ziekten.

Het drinken van energie rijke dranken kan een ernstige invloed hebben op vooral een groeiend en ontwikkelend lichaam. Veel sportmensen, hierbij wil ik vooral de fitness beoefenaren wijzen op  de toch al verhoogde vatbaarheid voor ziekten na een zware training, denken dat energie dranken de trainingsresultaten kunnen verbeteren. Het tegendeel blijkt op den duur waar te zijn. De enorme beginpiek in suikers geeft een korstondige insuline boost aan het lichaam waardoor men in de eerdste 10 tot 15 minuten het idee heeft dat het gemakkelijk gaat. Omdat het hier een jong lichaam betreft is er na deze periode sprake van een goed opgewarmt fysiek en kan de training steeds zwaarder worden gemaakt. Aan het eind van de training moet er iets suiker ingenomen worden om het herstel te bevorderen en vaak gebeurd dit door weer inname van een energie drank. Hierbij  ontstaat een visieuze circle voor de insuline afgifte.

Om kort te gaan dranken met een hoog energie gehalte zijn slecht voor het lichaam. Dranken waarbij het lichaam dan nog extra gestimuleerd word tot opname (door de toevoeging taurine) en waarbij de bloedbanen verwijd worden door de cafeine) leveren een verhoogt risico voor het eigen immuun systeem.

Blijft de vraag of je van deze dranken ziek wordt. Het antwoord is moeilijk te geven. Door de aantasting van het eigen immuun systeem wordt je niet ziek van de dranken zelf maar wel van andere externe factoren zoals een griep, een verkoudheid en zelfs longontsteking.

Conclusie ; voor jongeren zijn energie dranken mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Echter blijft bij mij altijd de prangende vraag ; waarom hebben zij in de piek van hun energetische leven dit soort ‘boosters’ nodig om te functioneren ? heeft de reclame dan zoveel invloed ?

Arnaud van der Veere