WAT IS ZUIVERHEID IN DE SPORT

Raszuiverheid sterft uit, ook in de sport. Al in de oudheid waren er mensen die de beoefening van enkelvoudige sport niet optimaal vonden. De Romeinen en Grieken creëerde de Decatlon en in het Osmaanse rijk was olie-worstelen populair. Maar de vraag rijst ; waren het fusion sports of aan elkaar geplakte traditionele onderdelen ?

Fusion sports dragen alle kenmerken van de losse onderdelen maar vormen als geheel een eigen sport. De genoemde traditionele decathlon is geen fusion sport maar het Osmaanse olie-worstelen is dit wel.

In onze sportscholen is steeds minder interesse voor “traditionele” sporten als aerobics, ballet en gewone dans. De vraag naar nieuwe sportinvulling is niet van de laatste jaren. Billy Blanks was een der belangrijkste initiators van Fusion sport met zijn Tae Bo. Voor het eerst werd gevechtssport algemeen geaccepteerd en beoefend. Wat Bruce Lee deed voor de totale acceptatie van gevechtssport in de maatschappij deed Billy Blanks voor de integratie van gevechtssport in de fitness industrie.

Waren er dan geen mensen voor Billy Blanks die les gaven in Fusion sports ? Oh jawel hoor, eigenlijk is alles wat Billy deed was een copy van wat anderen in hun warming up al jaren deden. Maar wat maakte dat nu wel Fusion sports geaccepteerd werden ?

Allereerst was het de samenwerking tussen Billy’s management en de TV het belangrijkste punt. Veel zendtijd drukte de Fusion sport bijna letterlijk bij de consument door de strot. Kijk maar eens hoe waardeloze produkten dag in, dag uit via de tele-sales worden verkocht. Daarnaast was de persoon Billy een goede inspiratiebron met het juiste Charisma voor de “job”.

Nadat Fusion sport zijn intrede hadden gedaan zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Les Mills is een voorbeeld van productontwikkeling waarbij Fusion sports een belangrijke rol spelen. Toch zijn diverse onderdelen van de Les Mills serie geen Fusion sports. De reden hiervan is dat er geen spreke is van integratie van onderdelen van geheel verschillende sporten. Spinning is geen Fusion sport maar Body Pump weer wel.

Wat is mijn doel van de introductie van het woord Fusion Sport ? Het doel is onderscheid te maken tussen zuivere of traditionele sporten en de combinatie ofwel moderne sportvormen. Met dit duidelijke onderscheid in handen bestuderen we de toepassing van de enorme wetenschappelijke kennis van traditionele sporten op de Fusion sporten.

Binnen Fusion sporten gaan we een differentiatie aanbrengen in sport-for-fun en sport-with-function. Binnen de traditionele sporten is er geen enkele sport aan te wijzen die direct voor iedereen als sport-with-function gebruikt kan worden. Hardlopen, wielrennen en zwemmen worden bijvoorbeeld wel ingezet bij revalidatie maar zijn er niet direct voor bedoeld. Er zijn Fusion sports die juist ontwikkeld zijn vanuit de revalidatie visie en daarna tot de fitness zijn doorgedrongen.