Sport supplementen deel 2

Sport supplementen deel 2

De sport voedings “deskundigen” gaan nog steeds uit van de Koolhydraat suppletie. Het innemen van suikers = koolhydraten compenseert het verlies ervan door training of wedstrijd. Dit proces heet compenseren of over compenseren. Hierdoor krijgt de atleet een grotere energie bron ter beschikking waardoor de volgende prestatie relatief hoger zou kunnen zijn. Meer energie in de motor betekent theoretisch een groter vermogen.

Helaas voor de gevechtssport is de koolhydraat theorie een risico dragende factor. Koolhydraten hebben namelijk een aantal eigenschappen die directe invloed hebben op het gewicht. Allereerst worden ze opgeslagen in de cel, dit is massa verhogend. De opslag verhoogt tevens het vocht in de cel, want koolhydraten houden vocht vast.

Zoals bekend worden er veel “weight gainers” verkocht. Deze produkten doen de gebruiker in massa toenemen op basis van extreme doseringen van koolhydraten. Door de training put men de spier uit die zich daarna weer op kan laden. Bij een “overdosis” aan koolhydraten overcompenseert de cel zich en neemt daardoor in volume massa toe.

Dit effect is slechts tijdelijk. Een persoon met een goedwerkende stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) zet de suikers weer om in energie wanneer men stopt met de inname van deze produkten. Je krijgt het effect van het oppompen van een lekke fietsband.

In onze “multi culturele” maatschappij zijn deze preparaten voor sommige groepen ronduit gevaarlijk. Een risico groep voor de inname van koolhydraat rijke supplementen zijn de “Hindoestanen”. De groep die uit Suriname afkomstig is heeft een aanleg voor een fluctuerende insuline spiegel, waardoor in basis er een aanleg tot “suiker ziekte” is.

Afhankelijk van de gewenste gewichts klasse blijft de inname van zekere hoeveelheden koolhydraten belangrijk. Het is echter van belang om een combinatie met eiwit te maken. De eiwitten zijn nodig voor de reparatie van de cellen. Om naar de cel te komen heeft het eiwit de koolhydraten nodig als “transport” middel.

Terug naar de wetenschappers. De meeste studies zijn gebaseerd op duursporten. Fietsen, lange afstand lopen en in sommige gevallen balsporten. Daarnaast mogen atleten en zwemmers op belangstelling rekenen. Ik heb zelf een paar onderzoeken op boksers kunnen vinden. Er blijkt dus veel te weinig echte data te zijn om goede conclusies te kunnen trekken met betrekking tot de gevechtssporten. Hierdoor zal ik mij moeten beperken tot ervarings feiten.

Neem na elke training direct een kleine hoeveelheid primaire koolhydraten om het verbruik zo snel mogelijk te compenseren. Primaire koolhydraten zijn bv vruchtensuikers (fructose*, glucose). Hierdoor kan de cel zich snel op energie nivo herstellen en beginnen aan de reparatie van kapotte cellen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam sneller hersteld van blessures (bv blauwe plekken, kneuzingen). Na een 30 minuten is de inname van een iets completer supplement (met koolhydraten en eiwitten) nuttig, maar dan wel met mat ! Hierna is een goede maaltijd op zijn plaats. Eet echter niet veel voor het slapen gaan, de spijsvertering wekt dan zowel enzymen als hormonen op (bv groeihormonen) die energie opwekkend zijn. Eet op de dag na een goede (zware) training een stevig ontbijt waarin meer koolhydraten dan eiwitten aanwezig zijn. Hierdoor laad je energie voor de dag en door je activiteiten zal je deze ook weer verbruiken.