Voedings ingredienten , waar komen ze vandaan ?

 

Zoals bijna iedereen weet is de origine van de farmaceutische industrie gelegen in de Westerse wereld. Het is dan ook een volstrekt logisch feit dat de productie van grondstoffen voor deze farmaceutische bedrijven ook in Westerse handen was. Met een goede kwaliteitscontrole van grondstof tot eindproduct had de eind gebruiker, de patiënt, een goede garantie voor een hoge verantwoorde kwaliteit van het medicijn. Tot hier kunnen we alles nog prima volgen.

Toen kwamen de tachtiger jaren. De crisis jaren noodzaakten veel bedrijven te kijken naar een “betere “ kosten en baten verhouding, met andere woorden hoe er meer winst gemaakt kon worden tegen afnemende kosten, een fenomeen waar we nu ook mee te maken hebben.

China was net over de Culturele revolutie heen en opende langzaam de grenzen voor buitenlandse investeringen. Een der eerste bedrijven die zich er vestigde was Pfizer. Zij zagen China als de groeimarkt voor de toekomst zowel op het gebied van medicijn gebruikers als voor de productie van grondstoffen. China had alles wat een bedrijf zich maar kon wensen. Enorme voorraden natuurlijke bron stoffen waar de grondstoffen van gemaakt konden worden, helemaal geen regels voor het milieu of over personeelsbeleid en geen vestigingseisen. Met andere woorden het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het waren de avontuurlijke jaren voor de bedrijven, alleen de heel grote met de beste connecties konden overleven. Het was letterlijk een Wild East verhaal.

In het begin van de zuiverheid van alle grondstoffen min of meer gegarandeerd en werden de keuringen door Westerse mensen gedaan in het licht van alle strenge Westerse eisen. In het begin van de jaren 90 ontdekten de Chinezen dat zij zelf zich het best op de werving van bronstoffen konden toeleggen om zo de toelevering ervan in de hand te krijgen. Binnen de overheid werden allerlei concessies weggeven aan lokale bestuurders als verdienste voor de een of ander patriottische activiteit en kregen zij de macht over de bronstoffen. Dit resulteerde in een toename van corruptie en willekeur.

De buitenlandse ondernemers hadden gerekend op een strenger wordende overheid maar zagen een overheid die steeds meer de grip op de bestuurders begon te verliezen. Al snel ontdekten de Chinezen dat de winst niet zat in de bronstoffen maar in de grondstoffen. Er werden veel mensen naar het buitenland gestuurd om daar te studeren en werd er kennis ingekocht voor het opzetten van eigen fabrieken. Hierbij was vooral Duitsland, Zweden en de USA een goede partner. Fabrieken werden ingericht op Westerse basis en de fabricage kwam langzaam op gang.

Er ontstonden vaak direct al twee productielijnen. Een lijn was de export lijn die ervoor zorgden dat de aan de Westerse bedrijven geleverde producten aan alle eisen voldeden. De andere lijn was voor lokale producenten en verwerkers. In deze categorie konden we weer een opsplitsing onderscheiden. Ongeveer 30-40% van de tweede lijn producties viel in handen van criminelen die de grondstoffen gebruikten voor het maken van drugs en lage kwaliteitsmedicijnen. Het doel was om goedkopere producten te kunnen verkopen die vaak een kopie was van bekende merken.

De criminelen bevoorraden ook de grote drugskartels zoals de Wa die enorm veel macht handen vergaard in Burma (nu Myanmar). Deze Wa zijn volkomen meedogenloze krijgers die in de berglanden opereren en bijna geen normen en waarden kennen of accepteren dan de wet van het geld. Binnen de Wa strijders, waar veel met drugs werd geëxperimenteerd, heerste een macho cultuur. Toen de effecten van steroïden bekend werd  begonnen veel jonge strijders het te gebruiken met zaken zoals roid rage tot gevolg. Soms slachten hele groepen elkaar of anderen af. Geweld met dodelijke afloop was aan de orde van de dag.  Ook kwam er een levendige handel op gang van toen nog goede kwaliteit steroïden.

De normen van de drugswereld, versnijden doet de winst sterk stijgen, drongen de farmaceutische wereld steeds meer binnen. De kwaliteit van de Chinese grondstoffen geen met sprongen achter uit. De inkopende Westerse farmaceuten wisten niet dat er een omslag had plaatsgevonden en dat de kwaliteit van de grondstoffen dubieus was geworden. Veel controleurs waren slordig geworden er van uitgaande dat de eens bedongen kwaliteit wel gecontinueerd zou worden. Niets was minder waar.

Grondstoffen uit de farmaceutische industrie zoals vitaminen, mineralen, , aminozuren en alle ingrediënten die wij ook uit de sportvoeding kennen werden steeds vaker om de farmaceutische bedrijven heen direct aan andere eiwit fabricage segmenten geleverd zoals de voedingssupplementen en gewone voedsel bedrijven. Er was in de tussentijd veel aandacht gekomen voor super voeding zoals voeding met extra vitaminen toegevoegd. Certificaten van controle instituten gaven de indruk dat de producten van zeer hoge kwaliteit waren.  De Europese distributeurs van de grondstoffen  speelden mee of waren soms echt niet op de hoogte, maar een toenemend aantal vervuilde grondstoffen overspoelde de markt. Keuringsdiensten draaiden overuren. Veel mensen hebben in die tijd, toen internet nog in opkomst was, onbewust vervuilde producten ingenomen.

Nu is internet een fenomeen, iedereen kan overal bestellen en rondkijken in winkels uit landen waar we nog nooit van hebben gehoord. Prijzen vallen naar beneden als waren het dorren bladeren. Wat vandaag 30 euro is kan morgen alweer 28 zijn. De competitie is hevig. Het kan zelfs verkeren dat producten tegen prijzen worden aangeboden die zelfs de fabriek niet kan halen. Wacht ! Wat staat daar ? Ja de aanbiedingsprijs ligt onder de productie prijs. Een merk kan zulke acties best wel uithalen als promotie of het pushen van een nieuw product in de markt. Maar wat als de producten blijvend zo laag worden aangeboden, dan moet er toch iets aan de hand zijn.

Een rondgang bij de supplementen winkel leert al snel dat geen der gerenommeerde winkels de prijzen van het internet nog kan halen.  Internet winkels pretenderen dat zij zo goedkoop zijn omdat zij geen duur personeel hebben, geen grote panden bezitten en inventaris die moet worden afgeschreven. Nee, zeggen zij wij zijn alleen maar kosten effectief bezig. Bewonderenswaardig en veelbelovend zou dit zijn ware het niet dat deze ondernemers de neigingen van de eerder genoemde Wa toepassen in de bedrijfsstrategie. Verdunnen, aanlengen, opnieuw mengen , versnijden en aanvullen is in deze bedrijven aan de orde van de dag. Het meest interessante is dat deze werkzaamheden nu zijn uitbesteed in de Europese Unie zelf. Waarom ? Er zijn heel veel mensen die voor een laag zwart loontje wat bij willen verdienen en niet vies zijn de handen vuil te maken.

Goederen mogen zonder allerlei controles en papieren van de ene staat naar de andere worden vervoerd ons vrije verkeer breekt hier ernstig op. In sommige gevallen brengt het nu ook de volksgezondheid in gevaar.

De moraal van dit verhaal is dat de afnemende prijs van de voedingssupplementen in veel gevallen recht evenredig is met de  vermindering van kwalitatief goede inhoud. Om een goed beeld van de werkelijkheid te krijgen is het belangrijk de prijs van een kilo zuiver farmaceutisch eiwit te weten en dan eens te vergelijken met een voedingssupplement. Wanneer deze prijs enorm verschilt is het duidelijk dat de zuiverheid van het product op z’n zachts gezegd dubieus moet zijn.

MVG
Arnaud